MONTGAI

Recuperant la història, recuperant la identitat


Montgai és un petit poble de la Plana de Lleida, a la comarca de la Noguera, que està decidit a recuperar part de les seves arrels i posar-les en valor.

Al segle XIX una bona part de les seves terres amb regadiu es dedicaven al cultiu de les vimeteres. Aquestes hectàrees donaven feina a moltes famílies. I no només amb les tasques agrícoles, ja que la producció de vímet representava una sèrie de tasques que ocupava força gent també després de la collita: s'havia de seleccionar per mides, fer les garbes (feixos), lligar-les... alguns vímets eren pelats i una part de la producció es destinava a fer el vímet buf.



Aquest procés que li dóna un color característic s'obté després de pelar-lo i bullir-lo. A Montgai hi tenien una barraca de pedra on ho feien a una "olla" de la mida d'una bassa (uns 8 metres de llarg i gairebé 3 metres d'ample) amb un foc a sota.

Produïen vímet per exportar arreu de Catalunya, part de les Espanyes i fins i tot a França. Montgai va ser un referent d'aquest sector a casa nostra fins a mitjans del segle XX quan la implacable industrialització i l'aparició del plàstic van fer desaparèixer aquest puntal econòmic del món rural, esborrant tots els coneixements i pràctiques associades al cultiu d'una de les matèries primes més valorades a la cultura cistellera.

El rastre d'aquest passat recent de Montgai només és viu a la memòria de la gent que el va viure ja fa 70 anys. Després de la desaparició dels últims cultius només veïns com en Benito Pedrós i en Josep Riasol de 94 anys poden explicar on eren els camps, quantes persones hi treballaven i quants jornals eren necessaris per a cada tasca. Alguns d'aquests records i fotografies de l'època es poden trobar al web de l'Ajuntament:

L'Ajuntament te molt clar que s'ha de recordar i reivindicar aquesta memòria, aquesta identitat pròpia, les arrels que ens van alimentar i que ens han portat a ser el que ara som.
Terra de Mans apareix en aquesta historia de la mà de l'Enric Morera dels Espais Naturals de Ponent, amb qui hem col·laborat en diferents accions formatives. Ell li va passar el nostre contacte a l'alcalde, Jaume Gilabert, i davant de la invitació a visitar el lloc l'Anna no hi va dubtar.

Començava un viatge apassionant, de pocs quilòmetres de distància i de moltes dècades en el temps, i ràpid va ser conscient d'haver trobat un tresor de gran riquesa que encara estava per fer.

El primer pas era un acte simbòlic ple de significat per a nosaltres. El 18 de gener de 2022 es planten les primeres estaques a Montgai, al Parc de la Salut, i venen de la Sínia!! de Vimbodí on va néixer el nostre projecte.


Igual que una petita estaca de vímet es converteix en una vimetera, que en pocs anys produeix moltes vares, aquesta petita plantació pot esdevenir una realitat productiva a mig termini.

La imatge dels camps de vimeteres regats amb l'aigua del riu Sió cada cop és més a prop.



Entrades populars d'aquest blog

PODCAST "AMB LES MANS A LA TERRA"

PODCAST "AMB LES MANS A LA TERRA"